понеделник, 9 ноември 2020 г.

ЗЛАТНИЯТ ФОНД - ПРОБЛЕМИ И ИДЕИ - част първа





СИЛНО СЪМ РАЗТРЕВОЖЕН!

Приятели, във вторник тази седмица, към тревогите ми за състоянието и бъдещето на звуковия архив на България – ЗЛАТНИЯ ФОНД НА БНР, се добавиха и думи на един брадясал напорист субект. В предаването „Лице в лице” гостуваше интелектуалната патерица на ББ – вицепремиерът Томислав Дончев (ТД). Че е със самочувствието на специалист по всичко няма съмнение, но той обяви, че са „предвидени 120 милиона за дигитализация на културния сектор, който включва не само музеи и библиотеки, но "трябва да включва уникалните записи, които имаме под формата на звук или във филми в БНТ и БНР, защото ако не бъдат дигитализирани до няколко години ние ще, ние ще ги загубим”.

АЗ ТВЪРДЯ, ЧЕ АКО НИЕ ДИГИТАЛИЗИРАМЕ ЗВУКОВИТЕ ДОКУМЕНТИ ОТ ЗЛАТНИЯ ФОНД и изхвърлим оригиналите на старите звуконосители, НИЕ ЩЕ ГИ ЗАГУБИМ. Ако ТД беше си направил труда да прочете Закона за Държавния архивен фонд по отношение на фонодокументите, може би щеше да му направи впечатление, че за тези документи дигитализация не се планира. И то не защото са ги пропуснали случайно... А ето какво ме информира неотдавна, в свое писмо до мен, Ръководителят на Държавна агенция „Архиви” в България – доцент, д-р Михаил Груев: „...Златният фонд не се дигитализира. Дигитализират се определени музикални произведения, съхранявани в Радиото, но различни от Златния фонд.”

Напълно съм съгласен, че по целесъобразност , за оперативни цели, е допустимо да се правят дигитални копия и на звукозаписи от Златния фонд. НО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ И ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ТЯХНОТО СЪХРАНЕНИЕ! За оперативно удобство, за програмата – Да! Във всеки архив ОРИГИНАЛИТЕ СА НЕЩО СВЕЩЕНО!

Само преди дни аз споделих в свой Блог вълнението на дългогодишния специалист Людмила Герова за престъплението да се съхраняват В ОБЛАК дигитализираните видеодокументи от БНТ: „Огромна част от националната памет на България се "съхранява"?!" в БНР и БНТ. Ние знаем КАК! Ние знаем КАКВО се случва при всяко наводнение. Ние знаем как беше унищожен филмовият архив от ниските стилажи на филмотеката. Ние знаем как кампанийно се прехвърлят ценни записи от един, на втори, на трети, на четвърти, на пети носител. Всеки следващ по-ненадежден, по-ефтин, по-некачествен...най-после излетели "на облак"...Боже, запази безценното богатство на България, защото ние, българите това не го можем!!!” Това е престъпно „измиване на ръцете” по отношение грижите за съхранението на уникално културно богатство на България !!!

В моят отговор на писмото на г-н Груев, на 6 страници, аз маркирах по-съществени проблеми свързани със съхранението на Златния фонд на БНР. Дали моите думи ще доведат до някакви действия предстои да видя. Людмила Герова говори за реални наводнения, но и при Звуковия архив на България – Златния фонд на БНР са на лице други, не по-малко опасни , „наводнения”!

Очаквах и очаквам и от БНР да проявят поне любопитство , макар че Ръководството на БНР е длъжно да отговори също на моите публично зададени въпроси. И ако генералният директор на БНР има свои лично-управленски проблеми, то това не се отнася до длъжностните лица, които са длъжни да се вълнуват за състоянието и бъдещето на Златния фонд.

Обещаните (предизборно) 120 милиона може и да бъдат намерени от някъде, но дано да се изразходват полезно, а не за държавно ИЗМИВАНЕ НА РЪЦЕТЕ. Защото опасна практика е в последните години парите да стигат до нароилите се управленски всеядни “калинки”...

СИЛНО СЪМ РАЗТРЕВОЖЕН!


–––––––––––––––––––––––
Б.а.: Заглавието на статията е препратка към статия в сп. "Отечество" от 80-те години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ТАЙНАТА НА БАРОНЕСАТА - втори откъс

 СЛЕДВА ТРЕТИ ОТКЪС.